Osa 9: Onko kaikki Texasissa suurempaa?

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 21.2.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Usein toistetun sanonnan mukaan Texasissa  kaikki on suurempaa, mikä varmasti onkin totta hyvin monen asian suhteen. Sanonta ei kaikilta osin kuitenkaan päde tuulivoimaloihin.

Taaleri Energia rakentaa tuulivoimaa Texasiin. Suomen kokemusten perusteella sikäläisistä tuulivoimaloista voisi sanoa, että ”laitteet ovat ihan kuin tuulivoimaloita, paljon pienempiä vain”. Myös rakentamisen kustannukset ovat paitsi teknologian kehittymisen, myös paikallisten olojen vuoksi laskeneet niin alas, että tuulivoima alittaa fossiilisen energiantuotannon kustannukset monessa kohteessa.

Miksi näin? Siihen on monta syytä. Ensinnäkin Yhdysvaltojen halki kulkee tuulitunneli, jossa Taalerinkin hanke sijaitsee. Keskituulennopeudet ovat yli 8,5-9,5 m/s 90 metrin korkeudessa. Suomessa tyypillinen keskituulennopeus on alle 7 m/s ja siihenkin tarvitaan jo 120 metrin napakorkeus. Keskituulennopeuden pienikin muutos merkitsee tuulivoimatuotannossa valtavan paljon.

Kovien tuulien vuoksi alueilla käytetään kovempiin tuuliolosuteisiin suunniteltuja tuulivoimaloita joissa on tyypillisesti matalammat tornit sekä lyhyemmät lavat. Etenkin alhaisempi napakorkeus säästää kustannuksia merkittävästi: itse voimala on kokonsa vuoksi edullisempi, mutta myös sen huoltoon ja pystyttämiseen riittävät kevyemmät nosturit. Voimaloihin ei myöskään asenneta hissejä.

Maaperä alueella on kovapohjaista preeriaa. Maaperä on niin kovaa, että pysyviä teitä tai nosturikenttiä ei välttämättä tarvitse rakentaa laisinkaan, mikä nopeuttaa rakentamista huomattavasti ja laskee kustannuksia sekin.

Aivan kaikki ei siis ole Texasissa suurempaa. Samalla tämä tarina on hyvä muistutus siitä, että tuulivoimankin hankekehityskulut vaihtelevat paljon alueiden ja olosuhteiden mukaan, eikä esimerkiksi huutokaupoissa saatuja hintoja voi suoraan verrata toisiinsa taustamuuttujia tuntematta.

Mainoskuva