Osa 38. Saittimanageri

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

- ”Kesätyöt” venähti. Tällaisissa maisemissa menee ainakin loppuvuosi.

- Missä sä oikein olet? Aika ison näköinen puisto on rakenteilla.

- Lehtirovassa Ruotsissa. 41 voimalaa rakenteilla. 27 on nostettua ja 13 jo tuottamassa sähköä. Asiakas pyysi mua tänne saittimanageriksi.

- Mitä sellainen saittimanageri oikein tekee?

Suomalainen osaaminen on arvossaan. Tällä kertaa oululaisen Wind Controllerin Jari päätyi Ruotsiin suuren tuulivoimatyömaan työmaapäälliköksi. Saittimanagerin tehtäviin kuuluu pitää suuren ja laajalle levittyvän työmaan langat käsissään. Siinä riittääkin hommaa, sillä voimaloiden välillä on etäisyyttä useita kymmeniä kilometrejä, työmaalla kymmeniä, jopa satoja henkilöitä töissä kerrallaan, valtavat erikoiskuljetukset, joita on yhteensä 435 kpl, tuovat tuulivoimaloiden kymmenien tonnien painoisia ja kymmenien metrien pituisia osia Kemin satamasta, nostureita pitää kasata ja siirtää – ja pystyttää tuulivoimaloita aina kun liian kova tuuli ei sitä estä. Kaikkea tätä tapahtuu useassa pisteessä vaiheittain yhtä aikaa.

Työmaapäällikkö koordinoi eri osapuolten välisiä toimintoja. Aikatauluja seurataan tarkasti tuulisuuden lisäksi. Budjetista on pidettävä huolta samoin kuin siitä, että kaikkien erilaisten ja eri asioihin liittyvien sopimusten ehdot täyttyvät. Saapuville voimalakomponenteille ja jo kasatuille voimaloille pitää tehdä tarkistuksia ja laadunvalvontaa. Turvallisuus on myös tuulivoimatyömailla todella suuressa roolissa, kun työskennellään korkealla ja isojen massojen kanssa. Työmaapäällikkö seuraakin tarkasti turvallisuussuunnitelman toteutumista samoin kuin ympäristösuunnitelman noudattamista, mikä etenkin tällä Lehtirovan työmaalla on keskeistä ympäristön monimuotoisuuden takia.

Tsemppiä ja leppoisia tuulia Lehtirovan työmaalle!

Mainoskuva