Osa 37. Välke

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Välke on yksi tuulivoimalan ympäristövaikutuksista. Se tarkoittaa tuulivoimalan lapojen pyörimisestä johtuvaa valon ja varjon vaihtelua, joka aiheutuu kun aurinko paistaa tuulivoimalan takaa tietystä tarkastelupisteestä, vaikkapa talon pihalta, katsoen.

Maksimimäärä välkkeen mahdollista esiintymistä tietyssä kohteessa voidaan laskea tarkkaan etukäteen, koska auringon asema kunakin päivänä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina on tarkkaan tiedossa. Loppu riippuu tietenkin säästä: pilvisenä päivänä välkettä ei esiinny. Noin kahden kilometrin päässä voimalasta valo siroaa jo niin paljon, että havaittavaa varjoa ei muodostu.

Suomessa välkkeeseen liittyen ei ole ohjearvoja, mutta meillä seurataan naapurimaiden mallia: Ruotsissa suositus on korkeintaan kahdeksan tuntia välkettä vuodessa ja korkeintaan 30 minuuttia päivässä altistuvassa kohteessa, esimerkiksi talossa. Tanskassa puolestaan raja-arvoksi on asetettu 10 tuntia vuodessa. Mikäli välkealueella on kohteita, joihin välke voisi osua suositeltua enemmän otollisen sään osuessa kohdalle, voidaan voimalaan asentaa sensori, joka tarkkailee auringonpaistamista aikoina, jolloin välke osuisi taloon. Mikäli säät ovat hyvät ja suositukset uhkaisivat ylittyä, pysäyttää automatiikka voimalan kunnes tulee pilvistä tai varjo ohittaa kohteen.

Tuulivoimapuistojen aiheuttamaa välkettä tarkastellaan hankekehityksen aikana. Välkevaikutukset tulee selvittää jo kaavoitusvaiheessa ja lopulliset selvitykset tehdään kun hankkeen tekniset ominaisuudet ovat selvillä. Välkemallinnuksia Suomessa tekevät mm. STY:n jäsenet Pöyry, Ramboll ja Etha Wind.

Mainoskuva