Osa 36. Tuulivoima Tiloksella

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Päivissä alkaa olla syksyistä kuulautta, joten suunnataan ajatukset vielä hetkeksi etelän lämpöön, Tiloksen saarelle Kreikkaan. Maailmalta kuuluu tasaisin väliajoin tarinoita kylistä ja alueista, jotka haluavat tuottaa kaiken sähkönsä uusiutuvilla energialähteillä. Niin myös Välimerellä sijaitseva Tilos, ja siksi sen tarina ansaitsee tulla kerrotuksi tässä sarjassa.

Luontomatkailu on Tiloksen turismin keskiössä, ja Tilos tunnetaankin Kreikan ”vihreänä saarena”. Lintu- ja kasvilajistot ovat runsaita, ja saarella on myös paljon harvinaisia lajeja. Saarella on laajoja luonnonsuojelualueita.

Tähän asti Tilos on nojannut sähkön suhteen Kosin saareen, ja sen fossiilisilla polttoaineilla tuotettuun sähköön. Lisäksi harmia ovat aiheuttaneet sähkökatkot, sillä Kosilta tuleva merikaapeli on häiriöille altis.

Tänä vuonna Tiloksella otetaan käyttöön 800 kW tuulivoimala ja aurinkopaneeleita sekä akustoja, jotka turvaavat sähkön riittävyyden myös iltaisin ja turistikaudella. Pidemmän aikavälin tavoitteena on ryhtyä viemään sähköä Kosille. EU on rahoittanut ison osan 13,7 miljoonan euron kokonaisinvestoinnista. EU toivoo mallin leviävän myös muille Välimeren pienille saarille, mutta Tilos saa kunnian olla ensimmäinen tuuli- ja aurinkovoimalla sähköistetty Välimeren saari. Seuraavia tavoitteita Tiloksella on asentaa aurinkovoimalla toimivat katuvalot, hankkia sähköpyöriä ja –mopoja kunnan työntekijöiden käyttöön sekä rakentaa sähköautojen latausasema.

Saarelta kerrotaan, että vannoutuneiden Tilos-fanien lisäksi etenkin nuorempi matkailijasukupolvi on jo osoittanut Tiloksen vihreiden arvojen vaikuttaneen matkakohteen valintaan. 

Tiloksella on 400 vakituista asukasta, mutta turistikaudella väkeä on noin 3000 henkeä.

Mainoskuva