Osa 33. Läpivientien tiivistys

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Matkan päästä tuulivoimalaa katsellessa tulee helposti ajatus, että tuulivoimalan osia ovat torni, lavat ja konehuone. Siinä se. Ai niin, varmasti jonkinlainen perustus myös tarvitaan pitämään koko komeus pystyssä. Tuulivoimala kuitenkin kätkee sisäänsä valtavan määrän erilaisia teknisiä ratkaisuita ja insinöörityön todellisia taidonnäytteitä, joita ei osaa tulla ajatelleeksi.

Tuulivoimalan tornissa syntyvä sähkö tuodaan kaapelia pitkin tornin juureen, mistä kaapelit jatkavat matkaansa perustuksen läpi sen alapuolelle ja edelleen maanalaista kaapelia pitkin sähköasemalle. Kaapelit ovat suojaputkessa. Kaapelit ilman kunnollista tiivistystä tarjoavat väylän eri asioille sekä voimalasta maaperään että maaperästä voimalaan: Kosteus voi päästä tekemään tuhojaan voimalan sähkölaitteille, jyrsijät ja muilla mantereilla myös käärmeet pääsevät tekemään tihutöitään ja voimalarikon sattuessa esimerkiksi voimalan öljyt voisivat päästä maaperään huonosti tiivistettyjen kaapelien kautta.

Erilaiset vaahtomaiset tiivistysratkaisut eivät välttämättä takaa voimalan omistajalle sikeitä yöunia. STY:n jäsenyritys Roxtec on kehittänyt hyvät yöunet takaavan tiivistyksen. Roxtecin ratkaisussa suojaputken suulle tulee tiiviste, joka mekaanisesti puristaa kaapelit niin tiukaksi paketiksi, että sekä voimala että maaperä – ja sen kautta pohjavesi – ovat turvassa. Samalla tiiviste estää kaapeleiden tarpeettoman liikkumisen ja heilumisen. Ajattelepa, kuinka pitkä ja painava kaapeli on pelkästään tornin sisällä!

Mainoskuva