Osa 13. Saksa vs. Suomi

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Saksaa ja Suomea on sikäli mielenkiintoista vertailla, että ne ovat maa-alaltaan likipitäen yhtä suuria. Saksalaisia samankokoisella alueella on tosin huomattavan paljon enemmän, yli 82 miljoonaa, kuin meitä suomalaisia.

Mutta jos on saksalaisia Saksan-maalla paljon, niin on heillä paljon tuulivoimaloitakin! Yhteensä Saksassa on yli 28 675 tuulivoimalaa, kun taas Suomessa voimaloita on 700 kappaletta. Voisi olla helppoa olettaa, että Saksassa voimalat ovat pienempiä ja vanhempia, mutta ei se ihan niinkään mene: pelkästään viime vuonna Saksaan rakennettiin uusia voimaloita yli kymmenen kertaa enemmän kuin Suomeen, ja Saksasta löytyy huomattavasti Suomen voimaloita korkeampia laitoksia. Itse asiassa Saksassa rakennettiin vuonna 2017 yli 2,5 kertaa enemmän uutta tuulivoimaa kuin Suomeen on tähän mennessä rakennettu kaikkina vuosina yhteensä.

Megawattien ystäville kerrottakoon, että vuoden 2017 lopussa Saksassa oli 50 776 MW tuulivoimakapasiteettia, Suomessa 2044 MW. Saksan maatuulivoimaloilla voitaisiin kattaa Suomen koko vuoden sähkönkulutus, merituulivoimaloiden tuotanto mukaanlukien paljon enemmänkin.

Ja itse asiassa ylläosoitetussa Suomi sai hiukan tasoistusta: meidän luvuissa myös merituulivoima on mukana, mutta Saksan luvut koskevat pelkkää maatuulivoimaa.

Mainoskuva