Osa 46. Kilpailutus

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Yli 60 maassa on päätetty rakentaa lisää uusiutuvaa kilpailutukseen perustuen. Mitä uusiutuvan energian kilpailutus oikein toimii?

Perusperiaate on tämä: Valtio kertoo, kuinka paljon uutta uusiutuvaa energiaa se haluaa ja mitkä ovat huutokaupan säännöt. Hanketoimijat, joilla on kilpailutuksen ennakkovaatimukset täyttäviä hankkeita, antavat tarjouksensa ja valtio valitsee edullisimmat tai muuten parhaat tarjoukset kriteeriensä mukaan. Kilpailutuksessa menestyneet hankkeet rakennetaan määrätyssä aikataulussa.

Rautalankamalli on helppoa vääntää, mutta käytännössä uusiutuvan energian kilpailutus voidaan järjestää lukuisilla eri tavoilla ja yksityiskohdiltaan hyvinkin erilaisina ratkaisuina. Suomessa rakennettua mallia pidetään etukäteen arvioiden toimivana ja harkittuna.

Pähkinänkuoressa Suomen mallissa:

  • valtio pyytää tarjoukset siitä, mihin hintaan (e/MWh) ja kuinka paljon vuosittain tuottaja voi tuottaa sähköä
  • kilpailutukseen osallistuvat uusiutuvan energian teknologiat (aurinko- ja tuulivoima, bioenergia ja biokaasu sekä aaltovoima) kilpailevat rinnakkain. Toinen vaihtoehto olisi ollut tehdä eri tuotantomuodoille omat korit, joissa saman teknologian hankkeet olisivat kilpailleet vain toisiaan vastaan 
  • osallistuvilla hankkeilla pitää olla kaikki luvat valmiina ja vain hinta ratkaisee
  • kilpailussa menestyvät hankkeet saavat tukea niistä tehdyn tarjouksen mukaan; toinen vaihtoehto olisi ollut, että kaikki saavat tuen kalleimman mukaan otettavan tarjouksen mukaan
  • hankkeiden pitää rakentua määrätyssä aikataulussa ja tuottaa luvattu määrä sähköä, tai niitä sanktioidaan

 

Suomen ensimmäinen uusituvan energian kilpailutukseen tulee jättää tarjoukset marras-joulukuussa 2018. Tuloksia odotetaan 2019 alkupuoliskolla.

Mainoskuva