Osa 34. Tuulivoima Kiinassa

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tällä ja ensi viikolla tässä sarjassa esitellään kaksi tuulivoiman suurmaata. Toisella näistä on absoluuttisesti valtavan paljon tuulivoimaa, toinen taas tuottaa valtavan suuren osan käyttämästään energiasta tuulivoimalla. Joko arvaat mistä maista on kyse?

Kiinalla on selkeästi eniten tuulivoimaa kaikkia maailman maita tarkastellen; niin paljon, että Kiinan voi sanoa olevan aivan omalla urallaan. Kiinan tuulivoimakapasiteetin odotetaan ylittävän tänä vuonna uskomattoman 200 000 MW rajan. Mittakaavan hahmottamiseksi todettakoon, että tuulivoiman kakkosmaassa, Yhdysvalloissa, kapasiteetti on vajaa 90 000 MW, ja Suomessa 2044 MW. Kiinaan rakennettiin pelkästään viime vuonna lähes 20 000 MW uutta tuulivoimalaa.

Mutta uskomaton on Kiinan sähkönkulutuskin! Vaikka tuulivoimaloita onkin lähes 105 000 kappaletta, kattaa tuulivoima vain hiukan alle 5 % koko maan sähkönkulutuksesta; suhteessa suunnilleen saman verran kuin Suomessa. Kiinan tuulivoimalat tuottivat viime vuonna sähköä suurusluokkaa 3,5-kertaa koko Suomen vuotuisen sähkönkulutuksen verran.

Tuulivoimaa, samoin kuin aurinkovoimaa rakennetaan Kiinassa edelleen huimaa vauhtia lisää, vaikka nopeimmat kasvun vuodet nähtiinkin pari vuotta sitten. Samaan aikaan kun uusiutuvan energian tuotantoluvut selvästi ja nopeasti kasvavat, pienenee fossiilisen energian osuus sähköntuotannossa.

Valtavassa maassa on haasteita sähköverkon kanssa. Sähköverkon kehitys ei pysy kasvavan energiankulutuksen ja –tuotannon perässä. Asia kuitenkin korjaantuu jatkuvasti, ja koko ajan suurempi osa tuotetusta sähköstä saadaan myös käyttöön. Ilmastotavoitteilla on toki osansa Kiinassakin, mutta hyvin tärkeä muutosvoima on ilmanlaadun erittäin huono laatu etenkin suurissa kaupungeissa.

Kiinalaiset luottavat paljon omiin voimalamerkkeihinsä, mutta muillakin on sijansa: Kiinan markkina on tärkeä eurooppalaiselle Vestakselle.

Lisää eri maiden tuulivoimatilanteesta voit lukea Global Wind Energy Councilin vuosijulkaisusta, jossa myös Suomi sai oman lukunsa EU:n yhteisen esittelyn lisäksi: http://files.gwec.net/files/GWR2017.pdf?ref=Website

Mainoskuva