Osa 51: Uusi vuosi 2019

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 14.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoimarakentaminen lähti Suomessa toden teolla käyntiin ja kasvu-uralle vuoden 2012 aikana. Vuoden 2012 alussa tuulivoimaa oli Suomessa noin 200 MW, mutta sitten onkin hypätty uudelle sata- tai tuhatluvulle joka vuosi: 500 MW ylittyi vuonna 2014, 1000 MW jo seuraavana vuonna ja 2000 MW vuonna 2017. Teknologisen kehityksen myötä myös tuulivoimalla tuotetun sähkön määrä on kasvanut nopeasti.

Vuosi 2018 on rikkonut suomalaisessa tuulivoimassa suuren haamurajan: tänä vuonna julkaistiin ensimmäiset ilman tukea rakennettavat hankkeet. Peräti lähes 350 MW tuulivoimaa alkaa tuottaa ensi vuonna puhdasta sähköä ilman, että valtio antaa tuotannolle tukea. Ala itse on pitkään uskonut tukien olevan vain väliaikaisia työntöapuja matkalla kohti markkinaehtoista rakentamista, mutta silti tämän vuoden uutiset ja etenkin tässä laajuudessa olivat yllätyksiä jopa alalla työskenteleville.

Kulunut vuosi, STY:n kolmaskymmenes toimintavuosi, oli siis tuulivoimalle erittäin positiivinen siitäkin huolimatta, että kapasiteetin kasvu pysähtyi: uusia voimaloita ei Suomeen tänä vuonna rakennettu. Nopeisiin kasvun vuosiin tuli totaalinen tauko ja itse asiassa kapasiteetti tänä vuonna aavistuksen jopa kutistui, koska vanhimpia voimaloita on purettu pois muutaman megawatin verran. Etenkin alan alihankintaketjun kannalta on kuitenkin positiivista, että kasvu jatkuu heti uutena vuonna.

Mainoskuva