Osa 50. Kiinteistöverot

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Tuulivoimaloista maksetaan voimalaitoksen kiinteistöveroa, ja sen saaja on kunta. Veroa on tällä vuosikymmenellä korotettu kahteenkin otteeseen ja se on tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsiin verrattuna varsin korkea. Yksi maatuulivoimala tuottaa vuodessa kunnalle koosta ja hinnasta riippuen noin 17 000 – 30 000 euroa verotuloa. Verokertymän määrä riippuu voimalan iästä, mutta nämä ovat keskimääräisiä lukuja koko voimalan elinkaari huomioiden. Raahessa, Kalajoella ja Porissa kertyi tänä vuonna tuulivoimaloiden kiinteistöveroja yli miljoona euroa kussakin.

Isolle kunnalle muutaman voimalan kiinteistöverokertymällä ei ole suurta merkitystä, mutta jos voimaloita on paljon etenkin pienellä paikkakunnalla, on tuulivoimaloiden tuoma tulovirta merkittävä. YIT:llä on Lestijärvellä rakennuslupia vaille valmis hanke, joka on rakentuessaan kiistatta Suomen suurin tuulipuisto. Piskuisella Lestijärvellä Keski-Pohjanmaalla on asukkaita vain noin 800 henkeä ja tuulivoimaloita on kuntaan suunnitteilla 72 kappaletta. Mikäli kaikki suunnitellut voimalat rakentuvat, tuovat ne kuntaan alkuvaiheessa noin kahden miljoonan euron vuotuisen verokertymän, keskimääräisestikin noin 1,5 miljoonaa euroa vuodessa. Tuulipuisto tullessaan suuruusluokaltaan lähes tuplaisi Lestijärven nykyisen verokertymän.

Verotulojen lisäksi tuulivoimalat tuovat tuloja maanomistajille ja piristävä elinkeinoelämää monin tavoin. Monilla paikkakunnilla majoitus- ja ravintolasektoreiden liiketoiminta on vilkastunut huomattavasti tuulivoimahankkeen myötä. Myös monenlaisia muita palveluita tarvitaan projektin rakennus- ja käyttöaikana. Yli 70 voimalan puisto myös työllistää useita tuulivoimateknikoita pysyvästi, eikä heidän asemapaikkansa voi sijaita normaalia työssäkäyntialuetta etäämmällä voimaloista. Iloisia paluumuuttajatarinoitakin on tuulivoimatyöpaikkojen myötä kuultu monella paikkakunnalla – toivottavasti niitä kuuluu jatkossa myös Lestijärven suunnalta!

Mainoskuva