Osa 45. Huoltajien sertifikaatit

100 tarinaa tuulivoimasta -sarjassa nostetaan esille tuulivoima-alaan liittyviä faktoja ja tarinoita.

100 tarinaa tuulivoimasta - Julkaistu: 13.3.2019 - Teksti: Heidi Paalatie, Suomen Tuulivoimayhdistys ry

Jos asian haluaisi pukea koululaisvitsin viittaan, niin se menisi varmaan jotakuinkin näin:

”Miksi tuulivoimalan huoltajan varusteet painavat niin paljon?”

”Koska mukana on paljon työkaluja ja turvavarusteita?”

”Ei, vaan koska taskussa on niin paksu nippu sertifikaatteja!”

Mutta vitsissä on vinha perä. Tuulivoima-asentajalla pitää olla todella tuhti paketti erilaisia sertifikaatteja, toistuvasti käytäviä koulutuksia ja pätevyyksiä hallussaan. Huoltoihin erikoistuneissa yhtiöissä asian koordinointi, seuranta ja hallinta sitovat paljon aikaa. Ja myös rahaa: aivan uuteenkin työntekijään on koulutusten vuoksi sidottava paljon rahaa kiinni jo ennen kuin voi aloittaa varsinaiset työt – ja soveltuvuus erikoisissa olosuhteissa tehtävään työhön ylipäänsä selviää. Valmiita tyyppejä ei oikeastaan ole ja työssä ja työn ohessa oppiminen on keskeistä.

Tuulivoima-asentaja tarvitsee luonnollisesti normaalit, rakennusalallakin käytettävät työturvallisuuskoulutukset. Tulityö-, sähkö- ja työturvallisuuskorttikurssit ovat samoja kohteesta riippumatta. Lisäksi tuulivoima-asentajan on kouluttauduttava korkealla työskentelyyn, ensiapuun sekä itsensä ja myös työparin hätäpelastamiseen vaaratilanteessa.

Lisäksi eri voimalavalmistajilla on kullakin omat moniportaiset sertifiointijärjestelmät kyseiseen voimalamerkkiin ja voimalatyyppiin liittyen. Itsenäisille huoltoyhtiöille tämä lisää ammattitaitoisen henkilöstön löytämisen haastetta. Lisäksi huoltajien pitää luonnollisesti olla hyvässä fyysisessä kunnossa ja terveydentilassa, kyetä korkealla tehtävään itsenäiseen työhön ja englanninkin pitää sujua, sillä työympäristö ja suurin osa koulutuksista ovat englanniksi. Merituulivoimaloiden huoltajilla oman mausteensa tuovat merenkäynnin vaikutus työhön ja työkohteeseen kulkemiseen.

Suomessa on jo reippaasti kolminumeroinen luku tuulivoimaloiden huollossa ja kunnossapidossa työskenteleviä ammattilaisia. Monet näistä yrityksistä työskentelevät paljon tai jopa enimmäkseen ulkomailla, kuten Iiläinen JBE Service ja Kanadassa ja Yhdysvalloissa kovaa vauhtia kasvava Bladefence. Tuulivoimaloita huoltavat myös mm. Pori Energia, Haminan Energia, voimalavalmistajien omat laajat alueelliset huoltoverkostot Sodankylästä Haminaan, wpd windmanager ja Wind Controller Oulusta käsin.

Mainoskuva